Wie zette Gent afgelopen jaar mee op de kaart?

Stem nu en bepaal mee wie zich op 7 maart Dé Strafste Gentenaar 2016 mag noemen.

Je maakt bovendien kans op één van onze prijzen zoals duo tickets voor het gala met een overnachting in het Marriott hotel, of een jaar lang Delirium.

Breng hier vanaf maandag 13 februari jouw stem uit door in elke categorie het vakje onder de naam van je favoriet aan te vinken.

STEM & WIN

• Eèn duo ticket voor het gala, incl. overnachting in Marriott Ghent. Het gala vindt plaats op dinsdag 7 maart

• Een jaar lang gratis Delirium-bier

• Een overnachting voor 2 personen in Marriott Ghent in één van de suites inclusief ontbijt

Cultuur & Media

Johan Van de Wiele

Historicus en hoofd van de Dienst Cultuur, Sport en Vrije Tijd van de Stad Gent. Schreef met De kracht van een stad een bejubelde en vlot leesbare biografie van Gent.

Nina Tonoli

De oud-studente van de Koninklijke Balletschool in Antwerpen en de Royal Ballet School in Londen schopte het vorig jaar tot soliste bij het Wiener Staatsballet. Dat maakt haar de hoogst geplaatste Vlaamse klassieke danseres

De Stemband

Kinderkoor van de Gentse volkszanger Wim Claeys. In 2015 opgericht met als voornaamste bedoeling het repertoire Gentse volksliedjes te bewaren.

Evenementen

Batahlan

Organisatie van CirQ die vluchtelingen inschakelde om mee de Gentse Feesten in de Willem de Beersteeg te organiseren, niet alleen als medewerkers, maar ook als artiest. Bleek zo succesvol dat een en ander uitgroeide tot Refu-interim, een permanent tewerkstellingsproject voor vluchtelingen.

Wilde mannen, Woeste wijven

Tweejaarlijks laagdrempelig en gratis stadsfestival waarbij kinderen twee dagen lang de stad inpalmen met theater, muziek, workshops. In aanloop naar het evenement worden kinderen via kunst- en creatieve trajecten maatschappelijk bewust gemaakt.

ODEGAND

Spetterende openingsdag van Gent Festival van Vlaanderen. Lokt elk jaar 10.000 bezoekers naar de binnenstad met muziek uit alle genres en werelddelen. Het gratis slotspektakel met muziek en vuurwerk op de Gras- en Korenlei spreekt tot de verbeelding.

MUZIEK

Democrazy

Concertorganisatie die ontstond uit een jeugdhuis in de Reinaertstraat, waar Nirvana ooit het eerste concert in België speelde. Heeft geen eigen locatie maar organiseert in Gent zo'n 140 concerten per jaar, van poprock tot elektronica.

Bazart

De groep van zanger Mathieu Terryn brak in 2016 door alle muziekplafonds. Verbaasde iedereen op de grote festivals en moest een bestelwagen inhuren om de vijf MIA's die ze wonnen naar huis te voeren.

Sioen

Staat vijftien jaar op de planken, niet alleen in België, maar ook in Zuid-Afrika en Zuid-Korea. Boorde met zijn deelname aan Liefde voor Muziek een nieuw publiek aan, deed een concerttournee en speelde met Graceland Gent Festival van Vlaanderen plat.

SPORT

Tom Goegebuer

Zette vorig jaar een punt achter zijn succesvolle internationale carrière in het gewichtheffen. Werd veertiende op zijn derde Olympische Spelen.

Jolien D’Hoore

De Merelbeekse sleepte op de Olympische Spelen in Rio de Janeiro de bronzen medaille in de wacht op de baandiscipline omnium. Ze bereikte daarmee haar voornaamste doel voor 2016.

Florent Van Aubel

De hockeyspeler uit Sint-Denijs-Westrem behaalde met de Red Lions zilver op de Olympische spelen in Rio.

Ondernemer

Claire Tillekaerts

Als topvrouw van Flanders Investment and Trade opent zij met haar team de deur voor buitenlandse bedrijven om in Vlaanderen te investeren en helpt ze Vlaamse ondernemingen voet aan de grond te krijgen in het buitenland

Alain De Taeye

Oprichter van Tele-Atlas, nu bestuurder bij navigatiebedrijf Tom Tom. Deed papieren landkaarten en stadsplannen vergeten. Laat auto's hun bestuurder vertellen hoe ze van A naar B moeten rijden en gelooft in de toekomst van de zelfrijdende auto. Recent tijdens een wereldcongres opgenomen in de top tien van geospacing.

Meet District

Simon en Michael Gheysens en Geoffroy Speybrouck realiseerden op de derde en de vijfde verdieping van de Ghelamco Arena 10.000 vierkante meter flexibele kantoorruimte waar beginnende bedrijven en start-ups met enige ervaring kunnen doorgroeien en kennis uitwisselen. Hebben gelijkaardige plannen in Antwerpen en Brussel.

Academisch

Petra De Sutter

De fertiliteitsspecialiste, hoogleraar gynaecologie, senator en boegbeeld van de transgenderbeweging kreeg in 2016 de prijs De Maakbare Mens. Ze schreef ook (Over)leven, met onder meer haar persoonlijk transgenderverhaal

Carl Devos

De professor politicologie,Wetstraat-analist én West-Vlaming nam in 2016 het ambassadeurschap van de Universiteit Gent op in West-Vlaanderen om de belangen van de UGent in zijn thuisprovincie nog beter te behartigen.

Eva Brems

Hoogleraar Mensenrechten aan de UGent. Bleef zich in een jaar vol humanitaire uitdagingen volop inzetten voor haar thema

WIJSTE GENTENAAR

Wie?

Waarom?

De prijs voor De Wijste Gentenaar zal worden uitgereikt aan iemand die zich het voorbije jaar heeft ingezet voor andere Gentenaar(s). Dat kan een mantelzorger zijn, iemand die week na week de voetbaltruitjes wast, maar ook een vuilnisophaler die met de lach op het gezicht zijn werk doet of iemand die, in plaats van te foeteren op wegenwerkers, hen op iets lekkers trakteert.

DSG footer