Wie zette Gent afgelopen jaar mee op de kaart?

Stem nu en bepaal mee wie zich op 6 maart Dé Strafste Gentenaar 2017 mag noemen.

Je maakt bovendien kans op één van onze prijzen zoals duo tickets voor het gala met een overnachting in het Marriott hotel, of een jaar lang Delirium.

Breng hier vanaf maandag 22 januari jouw stem uit door in elke categorie het vakje onder de naam van je favoriet aan te vinken. Stemmen kan tot 25 februari!

STEM & WIN

• Een duo ticket voor het gala, incl. overnachting in Marriott Ghent. Het gala vindt plaats op dinsdag 6 maart

• Een jaar lang gratis Delirium-bier

• 12 gratis maanden De Gentenaar

Cultuur & Media

Luk De Bruyker

Het werd een jaar met minder Pierke en méér Luk. Hij ontroerde met een voorstelling over zijn overleden vader en werd poëtisch met Koen Crucke tijdens de Gentse Feesten

NEST

De oude bibliotheek werd een nieuwe hotspot dankzij een bonte verzameling aan vzw's en pop-ups.

Krist Biebauw (De Krook)

De directeur van De Krook, de nieuwe bibliotheek, realiseerde mee een plek waar je honderd dingen meer kan dan enkel een boek lenen.

Evenementen

Gent Jazz

Elk jaar meer een blijver in de harde wereld van de muziekfestivals.

Fly-over

Only in Gent! De Fly-Over, de B401, werd op autoluwe zondag volledig afgesloten voor het verkeer en werd het decor voor misschien wel het beste feestje van het jaar.

Zeswijkse

Een mooie traditie passeerde dit jaar langs de Brugse Poort. De ludieke volkskoers brengt elke laag van de bevolking bij elkaar.

MUZIEK

Sioen

Eerst één keer in Capitole, dan een herneming op de Gentse Feesten en uiteindelijk een tour door Vlaanderen. Sioen reïncarneerde in Paul Simon, met dank aan 'Graceland'.

Wim Claeys

Zoek niet verder: er is maar één man die het als zijn levenswerk ziet om de Gentse volksliedjes in leven te houden.

Soulwax

Van Deewee via Werchter terug naar Gent. De broers Dewaele en Soulwax zijn hotter (en beter) dan ooit.

SPORT

Jolien D'Hoore

Wereldkampioen ploegkoers, Belgisch kampioen op de weg, een rit in de Giro Rosa,... Jolien is meer dan ooit de leading lady van het vrouwenwielrennen.

Edward Theuns

Het was de comeback van het jaar: Hij brak zijn rug een seizoen eerder, maar won later op het seizoen nog een rit én het puntenklassement in de Ronde van Turkije.

Bert Misplon

Sommige straffe Gentenaars zijn onderbelicht. Zevenkamp en tienkamp kent u ongetwijfeld. Bert Misplon werd wereldkampioen twintigkamp. En zijn sportwerking voor kinderen uit arme gezinnen is ontzettend belangrijk voor de stad.

Ondernemer

Michael Vrijmoed

Eindelijk hebben we opnieuw een zaak met twee Michelin-sterren aan de deur. Michaël Vrijmoed is de culinare trots van onze stad.

Kobe Desramaults

'In De Wulf' in Dranouter ging dicht en Kobe opende 'Chambre Séparé' in zijn tweede thuisstad: Gent. Foodies van overal in de wereld komen kijken naar het concept in de oude Belgacom-toren.

Nicolas Bearelle

Re Vive (ver)bouwt op oude industriële sites en probeert zo de druk op de schaarse open ruimtes weg te nemen. Van een scheepswerf in Gdansk tot de oude Elektrion-site in Gent.

Academisch

Dirk Inzé

De moleculaire bioloog én één van de drijvende krachten ahchter het VIB (Vlaams Instituut voor Biotechnologie) ontving dit jaar de World Agriculture-prijs.

Jan De Maeseneer

Professor De Maeseneer ging vorig jaar met pensioen. Als oprichter van de wijkgezondheidscentra is hij ontzettend belangrijk geweest voor Gent.

Ablynx

Eén van de toppers uit het Technologiepark. Ablynx ontwikkelt medicijnen op basis van … lamabloed. Een miljardenbod van een grote Deense speler werd afgewezen.

WIJSTE GENTENAAR

Wie?

Waarom?

De prijs voor De Wijste Gentenaar zal worden uitgereikt aan iemand die zich het voorbije jaar heeft ingezet voor andere Gentenaar(s). Dat kan een mantelzorger zijn, iemand die week na week de voetbaltruitjes wast, maar ook een vuilnisophaler die met de lach op het gezicht zijn werk doet of iemand die, in plaats van te foeteren op wegenwerkers, hen op iets lekkers trakteert.

DSG footer